Samuli Heimonen tiedottaja Leenan Lokan haastateltavana maaliskuussa 2003

Katsominen vaatii vain uteliaisuutta ja hiukan heittäytymistä. Miksi teet taidetta? Miten sinusta tuli taiteilija?

- Nautin kuvien tekemisestä. Sama intohimo on säilynyt maalaamisessa koko ajan. Pidän siitä, että työ haastaa minut, eikä patentoituja ratkaisuja ole. Kaikki tapahtuu tässä ja nyt, ja työn kulun näkee jatkuvasti silmillään.

- Taiteen tekemiseen sisältyy myös halu kommunikoida. Tämä kommunikaatio tapahtuu puheen ja kielen ulottumattomissa. Teen tiivistyksiä, vertauskuvia maailmasta ja esitän niitä muille maalausten muodossa. Tauluni eivät avaudu niinkään älyn ja järjen vaan tunteen puolella. Maalausten katsominen vaatii vain uteliaisuutta ja hiukan heittäytymistä.

Pärjääkö taiteilija Suomessa kasvukeskusten ulkopuolella? Oletko viihtynyt Kangasniemellä?

- Taiteilijan työtä voi tehdä missä vain. Taiteen esittämisen foorumit ovat kuitenkin tärkeitä ja suhteet niihin tulee olla kunnossa, mikäli haluaa toimia taiteilijana muualla kuin suurissa kaupungeissa. Minulle Kaihlamäen kylä Kangasniemellä merkitsee keskittymistä ja rauhaa. Vanha koulu, jossa työskentelen, on linnoitukseni.

Onko sinulla kokemuksia, muistoja, näkemyksiä Jyväskylästä?

- Jyväskylä on lapsuuden ja nuoruuden suurkaupunki. Saarijärveltä on vain tunnin matka Jyväskylään, vaikka se tuntui lapsena paljon pidemmältä. Ahdistus alkoi kuitenkin helpottaa, kun kaupungin piiput näkyivät kaukaisessa horisontissa. Tänään Jyväskylä ja Mikkeli ovat lähimmät suuret keskukset. Niihin tulee suunnattua viikoittain tuulettumaan ja katsomaan ohikulkevia ihmisiä.

Miksi Saarijärveltä tulee taiteilijasieluja enemmän kuin muualta?

- Saarijärvi on erikoinen paikka. Siellä on yleisesti positiivinen ilmapiiri taidetta ja taiteen tekemistä kohtaan. Taiteen harrastajien joukko on sankka ja erittäin korkeatasoinen. Poikkeuksellisesti myös "ammattilaiset" viihtyvät samoissa porukoissa harrastajien kanssa: joskus opettajan roolissa, joskus kollegan. Saarijärveltä nousseet taiteilijat ovat jättäneet paikkakunnalle hienon perinnön.

Minkälainen on maailmankatsomuksesi/ käsityksesi maailmasta, elämästä? Miten se näkyy työssäsi?

- Maailmankatsomukseni on uteliaisuus. Taiteilijan työ on herättänyt tarpeen nähdä merkityksiä ympäröivissä asioissa, pienissäkin. Hiukan leikkimielinen halu nähdä arvoituksia tai yllättäviä vertauskuvia ympärillään, ravistelee luutuneita käsityksiä todellisuudesta ja testaa sen oikeaa luonnetta.

- Tapani nähdä realisoituu kuvissani. Maailmankatsomusta ne eivät pysty tyhjentävästi selittämään, koska ainakin minulle tällaiset asiat ovat jatkuvasti liikkeessä ja määrittyvät uudelleen uusien tekojen seurauksena.

- Suhtaudun kunnioittavasti luontoon ja sen osasiin. Pyrin osoittamaan kuvillani esim. eläimen erityisyyden ja arvokkuuden omana itsenään. Tänä päivänä nämä asiat eivät ole itsestään selviä: luonnosta puhutaan ja siitä pidetään, mutta miksi siitä ei haluta pitää huolta.