Ajankohtaista /
Latest news

02/2/2024 Taiteilijatapaaminen 18.2.

 

Samuli Heimonen esittelee "MAAilman ääriin" näyttelyn teoksia ja kertoo taiteestaan Saarijärven museolla 18.2. 2024 klo 13-14:40.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja

 

 

Saarijärven museo

Herajärventie 2

Saarijärvi

02/2/2024 Pirkanpohjan Taidekeskus kesä 2024

Samuli Heimosen teoksia on esillä Pirkanpohjan Taidekeskuksessa Ähtärissä kesällä 2024.

27/1/2024 Maalauskurssi Italiassa 28.9. - 5.10. 2024

Samuli Heimosen maalauskurssilla Cinque Terressa Italiassa 7 paikkaa vapaa!

 

Tämänkertainen maalauskurssimme vie meidät keskelle Cinque Terren luonnonkaunista merimaisemaa.

Laskeudumme Pisaan Norvegianin lennolla. Ehdimme hyvin tutustua myös kuuluisaan kaltevaan torniin ja

muihin kaupungin nähtävyyksiin.

Majoitumme vuoren rinteelle ihastuttavaan mökkikylään. Merinäkymä Välimerelle on kerrassaan häikäisevä.

Jokaiseen mökkiin kuuluu oma veranta tai piha, jossa on hyvin tilaa maalata. Viikon aikana teemme retkiä

Cinque Terren kyliin junalla liikkuen. Emme retkeile viikon aikana täältä paratiisista kauemmaksi, vaan

satsaamme kaiken maalaamiseen ja tästä uskomattomasta paikasta nauttimiseen. Kuten aina, niin nytkin

nautimme viikon aikana herkullisesta kasvis- ja kalaruuasta sekä ihanista paikallisista viineistä.

Majoitusvaihtoehtoja on monia, voit valita mielesi mukaan 1, 2 tai 3 hengen huoneistoissa. Majoitustoiveet

täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

Tutustu tarkempaan ohjelmaan tästä

 

 

18/1/2024 MAAilman ääriin, Saarijärven museo

 

Samuli Heimonen

Päivi Siikamäki

24.1. - 28.8. 2024

 

 

"Minulta on esillä uusia maalauksia, joissa on maisemallinen pohjavire. Olen kiinnostunut erityisesti siitä miten katsomme maisemaa ja kuka sitä katsoo. Maalaamani maisemat eivät ole todellisia vaan pääosin vapaasti kuviteltuja näkymiä. Olen pohtinut erilaisia kehyksiä tai edellytyksiä katsoa maisemaa. Mitä näemme ennen maisemaa?
 
Teosten taustalla on vapaasti tulkitsemani ajatus "lainatusta maisemasta"(borrowed scenery). Itä-Aasialaisessa perinteisessä puutarhassa lainattu maisema tarkoitti puutarhan taustalla näkyvän maiseman yhdistämistä itse puutarhaan. Tällä tavoin puutarha tuntui jatkuvan saumattomasti kohti taustalla näkyvää luontoa."
 
 
 Ennen maisemaa
180cm x 300cm(kolme osaa)
Akryyli ja öljy kankaalle.
2023-2024
 
Saarijärven museo
Herajärventie 2
43100 Saarijärvi

26/7/2023 "Yö ja päivä" Galleria Uusikuva, Kotka

 

Samuli Heimosen yksityisnäyttely "Yö ja Päivä" avautuu Galleria Uusikuvassa Kotkassa 11.9. 2023. Näyttely on avoinna 2.9. saakka.

Tervetuloa avajaisiin 10.8. klo 18-20!

 

Toistuva teema maalauksissani on ajatus kahdesta maailmasta. Ensimmäinen maailma on se mitä näemme ja tunnemme ja jossa elämme arkeamme, toinen maailma on unen, myyttien ja varjon maailma. Nämä kaksi todellisuutta eivät leikkaannu toisistaan erilleen terävästi vaan ovat olemassa limittäin ja vuorovaikutuksessa. 

Näyttelyn nimi ”Yö ja päivä” viittaa Mayojen myyttiseen järjestykseen, jossa päivä tarkoitti tavallista elämää ja maata. Yö puolestaan merkitsi esi-isien ja henkien maanalaista maailmaa, josta myös kasvien uskottiin saaneen alkunsa. Jaguaari oli Mayoille kunnioitettu ja pelätty eläin ja sen uskottiin kulkevan maailmojen välillä. 

Maalausteni lähtökohtana ovat eläimet ja erityisesti niiden kasvot. Kuvat ovat vapaasti ajatellen muotokuvia mutta ne eivät varsinaisesti kuvaa mitään erityistä persoonaa tai olentoa vaan tutkin kasvojen kautta kahden maailman rajaa. Useat maalaukset ovat jaettu kahtia ja pääosassa onkin itse raja ja mitä se rajaa. Näyttelyn eläimet tai tarinat eivät liity erityisesti mihinkään tiettyyn myyttiseen traditioon vaan olen lähestynyt teemaani vapaasti: lainaillen ja uusia näkökulmia rakentaen. Kun yö ja päivä kohtaavat, kohtaavat samalla myös itä ja länsi sekä todellinen ja kuviteltu.

 

Galleria Uusikuva

Satamakatu 9, Kotka

Avoinna ti-to ja pe 12-18, ke 12-20, su ja ma suljettu

28/4/2023 Maalauskurssi Lappeenrannassa

Samuli Heimosen maalauskurssi Lappeenrannassa 15.6.-18.6. 2023

Tervetuloa mukaan maalaamaan!

Tarkemmat tiedot Lappeenrannan Taideyhdistys

20/3/2023 Regina ja Rex erikoisversiot

Olen tehnyt grafiikoista Regina ja Rex erikoisversiot. Molemmista aiheista on kolme eri versiota, joita olen jatkanut maalamalla kukkia ja perhosia käsin. Vedokset ovat koevedoksia ja muita ylimääräisiä värimalle, joita itse sarjan vedostuksessa jäi yli.

Jokainen vedos on uniikki. Käsin maalatut kukat ja perhoset ovat erilaisia jokaisessa teoksessa,myös painovärit ovat hiukan erilaisia jokaisessa vedoksessa, koska kyse on värimalleista ja koevedoksista. Kuvien yleisilme on itse sarjaa värikkäämpi ja leikkisämpi. Kaikkia näitä värivaihtoehtoja ei ollut mahdollsta toteuttaa graafisin menetelmin, joten nyt testasin kaikkia värejä vailla rajoituksia.

Vedosten koko on 50,5cm x 45,5cm. Kuva on painettu reunoihin asti reuna on revitty muotoonsa. Teokset on painanut Kalle Berg Helsingin kivipainossa.

Käsinmaalatun vedoksen hinta 950€(sis. postituksen Suomeen).Teoksia voi tilata minulta suoraan(info@samuliheimonen.com).

Vapaat vedokset: Regina II, Regina III, Rex I, Rex II ja Rex III.

 

21/2/2023 Maalauskurssi Italiassa 9.-16.10. 2023

Syksyn 2023 maalauskurssi vie meidät merellisiin tunnelmiin Napolin ja Rooman välimaastoon. Pittoreskissa Sperlongan kylässä on kaikki mitä toivoa voi; idyllinen ja söpö historiallinen keskusta pienine putiikkeineen ja ravintoloineen, sekä upea pitkä hiekkaranta. Hotellimme Auroran sijainti on aivan täydellinen lähellä keskustaa aivan meren rannassa. Hotellilla on oma ranta, joten maalauksen lomassa voit pulahtaa uimaan. Maalausviikko on taas täynnä mielenkiintoisia retkiä mm. antiikin roomalaiseen kaupunkiin Pompeijiin sekä vastakohtien Napoliin.

Kurssilla tärkeässä roolissa on italialainen ruoka, jota nautimme aina runsaasti, pitkään ja hartaasti. Meillä on kasvismenu, sisältäen juustoa, kalaa ja kananmunaa.

Tarkempi ohjelma löytyy tästä

 

Varaukset: 

Mari Mattila: + 358 45 8889606 info@toscanantuuli.com

 

 

29/11/2022 New Lithograps/Uutta grafiikkaa

 

Regina ja Rex

Regina ja Rex ovat latinankieliset sanat Kuningattarelle ja Kuninkaalle. Rex on perhosten peittämä ja Regina kukkien peittämä. Olenhalunnut yhdistää sudet, perhoset, naamiot ja kukat. 

Molemmat teokset ovat kivilitografioita. Regina on tehty poikkeuksellisella tavalla. Jokaisen vedoksen kukat ovat käsin väritetty. Niissä on pieniä eroja vedosten välillä, aivan kuten käsintehdyssä kuvassa kuuluukin olla.

Vedosten koko on 50,5cm x 45,5cm. Kuva on painettu reunoihin asti reuna on revitty muotoonsa. Vedosmäärä on kummassakin sarjassa 50kpl. Teokset on painanut Kalle Berg Helsingin kivipainossa.

Vedoksen hinta 600€(sis. postituksen Suomeen). Molemmat vedokset yhteishintaan 1100€. Teoksia voi tilata minulta suoraan(info@samuliheimonen.com). Teosten postitus tapahtuu joulukuun puolessa välissä.

 

Regina is latin for Queen and Rex is latin for King. The flowers of Regina have been added by hand, so each print is slightly different.

The size of the prints are 50,5cm x 45,5cm. The colours are printed all the way to the edge and the paper is torn on the enges. Edition size 50. The lithos were printed by Kalle Berg in Helsingin kivipaino.

The price of the print is 600€(including shipping to Finland). Both prints together 1100€. You can order it straight from the artist:info@samuliheimonen.com

 

Regina 

Rex 
 

31/10/2022 "Periferium" Auran Galleria, Turku

 

1.11. - 20.11. 2022

Auran Galleria

 

 Näyttelyn nimi Periferium viittaa kuvitteelliseen paikkaan, joka on jossain kaukana takamailla. Se saa nimensä sanasta periferia, joka tarkoittaa jotain keskuksen ulkopuolella olevaa tai syrjäistä. Maalaan sitä ihmeellistä, satumaista ja viljavaa maastoa, joka on kaikkialla ympärillämme mutta jotenkin varjossa. Rinnastan Periferiumin uniin, myytteihin, villiin luontoon sekä kuutamoöihin. Vaikka puhun paikoista ja syrjäseuduista, miellän Periferiumin ensisijaisesti vertauskuvaksi joksikin meidän mielessämme ja ajattelussamme olevaksi. Tietoisuuden fokus keskittyy muutamaan asiaan kerrallaan ja fokuksen ulkopuolelle jää paljon mielenkiintoisia asioita. Ne ovat pimennossa  mutta kuitenkin olemassa ja jonain tulevana hetkenä ne päätyvät taas valoon.

Osa näyttelyn teoksista on ollut esillä Finlayson Art Area-näyttelyssä Tampereella kesällä 2022. Valtaosa teoksista on uusia ja tätä näyttelyä varten tehtyjä.

Auran Galleria

 

26/9/2022 Samuli Heimonen mukana "ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat" näyttelyssä

24.9.2022-8.1.2023 ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat

 Samuli Heimonen on mukana laajassa "koiranäyttelyssä Salon taidemuseossa".
 

Yksi tunnetuimmista sanonnoista maailmassa lienee ”Koira on ihmisen paras ystävä”. Yhteiselomme ajan koira on toiminut paitsi ihmisen kumppanina ja työtoverina, myös muusana ja tekojemme inspiraationa. Salon taidemuseo Veturitallin näyttely Überhund – Taiteen kiehtovat koirat kertoo suhteemme ainutlaatuisuudesta.

Kuvataiteessa koiria esiintyy hämmästyttävän paljon, mutta hahmoina ne ovat niin arkisia ja tavallisia, että saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund nostaakin koirat esiin niiden työtehtävien ja roolien alta, katseen kohteeksi ja pääosaan. Koiran ja ihmisen suhde on mikrohistoriaa, jonka kautta on mahdollista avata samalla laajempia näkökulmia ympäröivään yhteiskuntaan.

Koira viestii kuvataiteessa kulttuuristamme ja peilaa yhteiskuntaamme. Perinteisesti koiraa kuvaavaan taiteeseen on liitetty esimerkiksi turvan, uskollisuuden, kumppanuuden, avun tai suloisuuden määreitä. Überhund-näyttely nostaa esille myös ihmisen ja koiran yhteiselon haasteita. Nykytaiteilijat kyseenalaistavat teoksissa koiria inhimillistävää ja objektisoivaa kulttuurimme. Tarkastelussa ovat eettiset kysymykset: miten me näemme koiran, millainen on eläinsuhteemme? Näiden lisäksi Überhund kertoo koiran poliittisista rooleista, jalostuseettisistä kipukohdista sekä iloittelee teosten materiaalisuudella.

 

Erityisesti koira on ajankohtainen aihe nyt, kun pandemian aikana koirien rekisteröintimäärä Suomessa on kasvanut valtavasti, lähes 17 prosenttiyksikköä. Koira on meille edelleen objekti, mutta se on myös vahva subjekti ja sen asema yhteiskunnassamme on vahvempi kuin koskaan.

Näyttelyn vanhimmat mukana olevat esineet ovat mayakulttuurin ajoille sijoittuvat pienoisveistokset, sekä Kiinan Han-dynastian aikainen Terrakottakoira. Uusimmat teokset ovat valmistuneet näyttelyyn tänä kesänä. Kaikkiaan kokonaisuudessa on mukana yli sata teosta noin 50 taiteilijalta. Teokset ovat lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty.

Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttelyn on kuratoinut museonjohtaja Susanna Luojus. Salon taidemuseon jälkeen näyttelykokonaisuus jatkaa kiertoaan keväällä 2023 valituin sisällöin Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.


Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta:

Emma Ainala, Jasu Appu, Maija Astikainen, Susanna Autio, Elina Brotherus, Birger Carlstedt, Alvar Cawén, Marcus Collin, Elin Danielson-Gambogi, Robert W. Ekman, Anna af Forselles-Schybergson, Tiina Forsman, Samuli Heimonen, Liisa Hietanen, Leena Illukka, Alpo Jaakola, Tove Jansson, Jyri-Pekka Juntunen, Raimo Kanerva, Pekka Ketonen, Anni Kinnunen, Arto Korhonen, Anne Koskinen, Jouko Lehtola, Johan Erik Lindh, Juhani Linnovaara, Teemu Luoto, Jarmo Mäkilä, Viljo Mäkinen, Esko Männikkö, Johan (Jussi) Mäntynen, Fanni Niemi-Junkola, Tiitus Petäjäniemi, Laura Pikarla, Silja Puranen, Elina Ruohonen, Stiina Saaristo, Pentti Sammallahti, Noora ja Kimmo Schroderus, Elina Sarlin, Viljo Savikurki, Mia Seppälä, Kim Simonsson, Tarja Tella, Johan Tirén, Pekka Turunen, Samppa Törmälehto, Hanna Vihriälä, Johanna Väisänen ja Helena Öst. Lisäksi teoksia on mukana prekolumbiaaniselta ajalta Meksikosta ja Kiinan muinaisen dynastian kaudelta.

Lisätietoja: Salon taidemuseo

01/8/2022 Taiteilijatapaaminen 4.8. klo 18

Tervetuloa taiteilijatapaamiseen 4.8. klo 18 Tampereelle. Samuli Heimonen esittelee Finlayson Art Area-näyttelyn teokset ja kertoo taiteestaan. Tilaisuus on osa Tapahtumien yötä. 

 

 

19/7/2022 Maalauskurssi Sorentossa. Kolme paikkaa vapaana.

Samuli Heimosen maalauskurssilla Sorrentossa 2.-9.10.2022 kolme paikkaa vapaana. Kurssin retkinä risteily Ravelloon sekä Vatikaanin museot Roomassa.

Tarkempi ohjelma tässä.

Ilmoittautumiset suoraan Mari Mattilalle, info@toscanantuuli.com

 

26/6/2022 KYS Psykiatriatalon taide

 

Samuli Heimonen valittu tekemään taidetta Psykiatriataloon Kuopioon.

"KYS Uudistuu -hankkeen ohjausryhmä hyväksyi 26.4.2022 kokouksessaan KYS Psykiatriatalo -projektin taiteilijavalinnat. Osa KYS Psykiatriatalo -projektin rakennuskustannuksista ohjataan odotusauloihin ja osastojen olohuoneisiin hankittaviin taideteoksiin.

Taiteilijavalinnoissa painotettiin tekijöitä, jotka ilmaisevat taiteellaan tavalla tai toisella luontosuhdetta. Taiteilijoiksi on valittu Antti Hakkarainen (s. 1985 Nurmes), Kristiina Uusitalo (s. 1959 Sulkava), Samuli Heimonen (s. 1975 Saarijärvi), Satu Laurel (s. 1983 Kajaani), Tuula Lehtinen (s. 1956 Tampere) ja Yuichiro Sato (s. 1979 Japani, asuu Laukaassa)."

Lue lisää

18/3/2022 Finlayson Art Area

Samuli Heimosen teoksia esillä Tampereella Finlayson Art Areassa kesällä 2022.

 

Aamulehden juttu

Finlayson Art Area

16/3/2022 Blue Forest - huutokauppa

Samuli Heimonen mukana Blue Forest - taidehuutokaupassa

12 suomalaista nimekästä taiteilijaa on tehnyt Von Hertzen Brothersin uuden levyn, Red Alert in the Blue Forest -kappaleista taulun ja nämä musiikin innoittamat teokset myydään online-huutokaupalla Blue Forest -metsäalueen hankkimiseksi ja suojelemiseksi.

Huutokaupattavat teokset ovat nähtävillä 13.3 Tavastialla järjestettävässä Red Alert in the Blue Forest -ennakkokuuntelutilaisuudessa ja tämän jälkeen 14.3 alkaen Helsingissä ravintola Rytmissä sekä virtuaalisesti täällä Ikimetsäpuodissa.

Huutokauppaan voi osallistua 13.3.-31.3. välisenä aikana rekisteröitymällä Ikimetsäpuoti-verkkokauppaan ja jättämällä tarjouksen valitsemansa taideteoksen kohdalle.

Huutokauppaan

Luonnonperintösäätiö

Von Hertzen Brothers

 

Blue Forest

80cm x 60cm, acrylic and oil on canvas, 2022

25/2/2022 Taiteilijatapaaminen 6.3. Keski-Suomen museossa

 

Keski-Suomen museo, näyttelyhalli, 4. krs. klo 14

Ilmoittautumiset pe 4.3. mennessä Lyytin kautta. Tilaisuuteen mahtuu mukaan 50 henkeä.

Kuvataiteilija Samuli Heimonen on tavattavissa näyttelytilassa ja kertomassa kiehtovia tarinoita teostensa takaa. Millaista symboliikkaa liittyykään Heimosen teosten taustalle? Entä mitä yhteistä on Heimosen lapsuuden aikaisilla kirjahyllyillä ja Atlas Novus -teoksella? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan Heimosen taiteesta.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

20/12/2021 Helsingin Sanomat - Petäjäveden kirkkomaalaukset

 

Arjen Enkeleitä - Helsingin Sanomat

20.12. 2021

MinnaMaria Koskela

23/6/2021 Samuli Heimosen näyttelyt syksyllä 2021

Samuli Heimosen uusia teoksia teoksia on esillä syksyllä 2021 Galleria Heinossa Helsingissä sekä Galleria Koneessa Hämeenlinnassa.

 

Galleria Heino

Atlas

16.10. - 14.11. 2021

Näyttelyni nimi Atlas viittaa karttojen kokoelmaan, kartastoon. Ensimmäisen kerran nimeä Atlas käytettiin karttojen yhteydessä vuonna 1595, kun Flanderilainen kartografi Gerardus Mercator julkaisi sidotun karttateoksen. Teos ei ollut pelkästään karttakirja, vaan se käsitteli myös luomista, historiaa ja maailman rakennetta. Kirjan tarkoitus oli kuvata kattavasti koko maailmaa ja kaikkea siihen liittyvää. 

Atlas Novus (uusi kartasto) on näyttelyni keskusteos. Se on yritys jäsentää omaa kuvallista ajatteluani ja tunnustella samaan aikaan yleisempiä merkityksiä. Halusin tehdä kuvan ajattelusta ja siitä, miten me jäsennämme kuvaa maailmasta. Miltä ajatukset näyttävät? Minkä muodon antaisin ajatuksille, jotka liikkuvat ja versovat jatkuvasti jonnekin uuteen? Olisiko se kartta? Sanoja? Kuvia? Teos sisältää tuttuja elementtejä aiemmista maalauksistani, mutta pääosin jotakin aivan uutta: kuvioita ja kirjaimia. Kiinnostuin maalaamaan nimenomaan sitä, miten kuvasta tulee kirjain. Teoksessa näkyvät kirjaimet eivät muodosta varsinaisia sanoja, vaan ne ovat osa kuvioita; sanat ovat juuri syntymässä. 

Atlas Novusta maalatessani muistelin erilaisia kirjahyllyjä lapsuudestani. Monessa kodissa oli kirjahylly, jossa ei juuri ollut kirjoja. Hylly oli täytetty valokuvilla, matkamuistoilla, levyillä, kaseteilla, koristeesineillä, lasiovien takaisilla likööripulloilla ja ehkä muutamalla kirjakerhon kirjalla. Vasta hiljattain oivalsin, että tämäntyyppinen kirjahylly oli eräänlainen yksinkertainen kuva maailmasta. Kun työpäivän päätteeksi istahti nojatuoliin, saattoi yhdellä silmäyksellä tarkastaa, kuka oli, mistä on tulossa ja mitkä asiat ovat tärkeitä. Atlas Novuksen lähtökohtana on kirjahylly, joka laajenee hallitsemattomasti ja pyrkii tavoittelemaan koko sivilisaatiomme perustaa. Se alkaa henkilökohtaisesta, mutta liikkuu kohti jotakin yleispätevää ja kaikille yhteistä. 

Näyttelyssäni olen ajatellut taiteen siis korostetusti yritykseksi jäsentää maailmaa. Se on puutteellisilla tiedoilla ja rajallisella ymmärryksellä luotu kuva, jonka voi käsittää ja joka täydentyy jatkuvasti. Maailma on liian monimutkainen otettavaksi haltuun sellaisenaan, joten tarvitsemme linssejä, yleistyksiä ja tulkintoja nähdäksemme sen paremmin. 

Näyttelyni maalausinstallaatioon Atlas olen kerännyt ja maalannut useita keskenään erilaisia itselleni tärkeitä ”alkukuvia” ja niiden seurannaisia luoden kokonaisuudesta kuvien kartaston. On mielenkiintoista pohtia, mitä kuvia oman tekemiseni taustalla on. Katse kääntyy väistämättä lapsuuteen, jolloin varhaisimmat ja myös syvällisimmät suhteet kuviin ovat muodostuneet. Kuvat syntyvät kuvista ja virtaavat vapaasti toistensa läpi. Tämä virta kulkee myös oman taiteeni läpi. On kiinnostavaa oivaltaa, että kaikkia kuvia voi seurata taaksepäin ja löytää niiden lähteiden äärelle. Kuvat kantavat mukanaan aarteita.

Samuli Heimonen

 

Galleria Kone

Lumooja/Enchanter

30.10. - 23.11. 2021

 

13/11/2020 Uudet litografiat/New Lithograps

Samuli Heimosen uudet litografiat "Tuulen teillä" ja" Hopeasiipi" valmistuvat joulukuun aikana. Teoksia voi ennakkovarata suoraan taiteilijalta. Hinta 600€/kpl. info@samuliheimonen.com.

Samuli Heimonens new stone lithograps are being printed. Two new works will be ready during december. You can preorder the graphics straight from the artist: info@samuliheimonen.com. The price is 600€ per work.

Molemmat kivilitografiat ovat painettu Helsingin kivipainossa Kalasatamassa. Teokset on painanut Kalle Berg.

Kuvat ovat otettu koevedoksista, jotka valmistuivat 12.11.2020.

 

 

Tuulen teillä/In the paths of the wind

Paperin koko n.59cm x 42cm. Kuva-alue paperin reunaan saakka, ei marginaalia.

Sarjan koko 50kpl. Hinta 600€(sis.pakkauksen ja postituksen).

Papersize 59cm x 42cm. No marginal. Size of the series 50. Price 600€(price including package and shipping to Finland) 

 

”Tuulen teillä” pohjautuu Joni Mitchellin lauluun ”Urge for going”. Kaunis ja kaihoisa laulu, jota usein kuuntelen. Laulun kertoja näkee talven tulevan ja haluaa lähteä maailmalle kotiseudultaan mutta ei saa koskaan lähdettyä. Linnut lentävät pois talven tieltä ja pellot jäätyvät. 

”Tuulen teillä” kuvaa sitä tunnetta, kun haluaisi lähteä ja maailman tuulet puhaltelevat korvissa. Tuntuu samaan aikaan toiveikkaalta ja jännittävältä.

 

 

Hopeasiipi/Silverwing

Paperin koko n.42cm x 63cm. Kuva-alue paperin reunaan saakka, ei marginaalia.

Sarjan koko 50kpl. Hinta 600€(sis.pakkauksen ja postituksen).

Papersize 42cm x 63cm. No marginal. Size of the series 50. Price 600€(price including package and shipping to Finland)

 

”Hopeasiipi” Pohjautuu kreikkalaista jumalaa Hypnosta esittävään patsaaseen. Hypnos on kuvattu siipikorvaisena ihmishahmona mutta toinen siivistä on vanhasta patsaasta katkennut. Omassa tulkinnassani Hypnos on susi, jonka toinen korva muuttuu siiveksi. Koska Hypnos on unen jumala, on toinen puoli hahmosta kuin unessa ja toinen hereillä. Esikuvanani ollut patsas on patinoitunut kauniin vihreäksi, joten halusin säilyttää vihreyden myös oman teokseni siivessä.

Olen tehnyt samasta aiheesta myös maalauksen ”Siipi”, joka on grafiikan lähtökohta.

10/4/2020 Petäjäveden kirkkomaalaukset

Yle Keski-Suomi kävi haastattelemassa taiteilija Samuli Heimosta sekä Kirkkoherra Laura Laitista.

Yle Keski-Suomi haastattelu

Ylen juttu

 

 

18/2/2020 Petäjäveden uuden kirkon taideteokset

Samuli Heimonen maalaa kolme teosta Petäjäveden uuteen kirkkoon. Kukin maalaus on kooltaan 0,7m x 10m ja ne sijoitetaan lehterin kaiteisiin. 

Kirkko on läpikäynyt hiljattain täydellisen sisätilaremontin. Vanhoja värejä ja koristeaiheita on palautettu taas nähtäville ja vanhat taideteokset ovat konservoitu. Työn on suunnitellut Arkkitehti Markku Mykkänen.

Maalaukset ovat valmiita alkuvuodesta 2020.

Kuvat Anne Kalliola

 

 

17/12/2019 Group Exhibition in Cesis Latvia

Samuli Heimonen is part of a group exhibition in Cesis, Latvia. The exhibition called "On the same planet" was curated by Markku Valkonen. Artists Antti Tanttu and Heikki Ylönen are also part of this exhibition. 

Koncertzāle "Cēsis"/Cēsis Concert Hall, Raunas iela 12/1, Cesis, Latvia

02/12/2019 Avoimet ovet 7.12. klo 11-15

Samuli Heimosen työhuoneella Jyväskylässä on avoimet ovet 7.12. klo 11-15.

Tilaisuus on osa Tanssisali Lutakon laajempaa tapahtumaa. Neljännessä kerroksessa avoinna ovat Heimosen työhuoneen lisäksi valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläisen ja valokuvataiteilija Marko Hämäläisen sekä graafisen suunnittelijan/valokuvaajan Anne Kalliolan työtilat. Jyväskylän Astangajoogayhdistys samalta käytävältä tarjoaa ilmaisen joogatunnin klo 10:30 - 11:45. Toisessa kerroksessa Jelmu Ry:n tiloissa järjestetään perinteinen rock-kirppis.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tanssisali Lutakko, Lutakonaukio 3, Jyväskylä

 Hanna-Kaisa Hämäläinen

Marko Hämäläinen

Anne Kalliola

Jelmu

Jyväskylän Astangajoogayhdistys

11/11/2019 Taiteilijatapaaminen 17.11. 2019 Auran Galleriassa

Samuli Heimonen kertoo uusista maalauksista ja piirustuksista Auran Galleriassa 17.11. 2019 klo 14.

Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan. Kesto n. 60min. 

Auran Galleria

Ylipopistonkatu 7

20100 Turku

www.aurangalleria.com

 

26/10/2019 Julkinen taideteos Näköalapaikka

Samuli Heimosen julkinen taideteos Näköalapaikka on paljastettu 24.10. 2019. Teos löutyy Gradian Uuden Kukkulan A-rakennuksesta Jyväskylästä(Keskussairaalantie 21). Tervetuloa tutustumaan.

 

 

07/10/2019 Samuli Heimosen maalauskurssi Italian Sorrentossa

Vuoden 2020 maalauskurssimme tekee paluun ihanaan Sorrentoon. Majoitumme parin kilometrin päässä Sorrenton sykkeestä, Hotelli Cristinassa. Sijainti on upeasti hieman kaupungin yläpuolella, joten maisematerassilta on hyvät näkymät merelle. Hotellissa on myös uima-allas, johon voi pulahtaa maalauksen lomassa. Viime kerralla jäi näkemättä ja kokematta paljon, mm. Ravello ja Villa Rufolo. Sinne matkaammekin tällä kertaa risteilypaatilla. Matkalla näemme mereltä käsin myös upean Positanon. Viimeiseksi yöksi menemme Roomaan, jossa pääsemme tutustumaan Vatikaanin museoihin. Kuten aina ennenkin maistelemme runsaasti paikallisia herkkuja pitkän pöydän ääressä. Valtavan kysynnän vuoksi tämän kurssin ruokailut ovat kasvispitoisia. Juustot ja Välimeren kala kuuluvat toki listalle.

Kurssilla vielä kolme vapaata paikkaa.

Tutustu ohjelmaan tästä

16/8/2019 Uusi litografia "Kutsu"

 Samuli Heimosen uusi litografia on myynnissä. Grafiikka on tehty tilaustyönä Sirkoille, Jyväskyläläiselle mieskuorolle. Teos on kooltaan 30cm x 21cm ja vedosmäärä on 100kpl. Työ on painettu edellisten grafiikoiden tapaan Helsingin kivipainossa. Grafiikka on myynnissä vain Sirkkojen kautta. Pelkän vedoksen hinta 350€ ja kehystetty 410€.

Yhteyshenkilö: Ari Harju, puh. 041 45 878 54, avjharju@gmail.com.

 

20/5/2019 Samuli Heimosen pedot Himmelblaussa

 

 

Kultuuritoimitus.fi

Antti Lähde

18.5.

 Vuoden 2008 nuori taiteilija kuroo uudessa yksityisnäyttelyssään umpeen tilaa suden ja koiran välillä. Jokainen koira on edelleen mahdollinen susi. Samuli Heimosen töitä on esillä nyt Tampereen Galleria Himmelblaussa ja vielä hetken Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Toivomus Samuli Heimosen taidenäyttelystä Pirkanmaalla on kuin vanhan vitsin linja-auto: odotat sellaisen ilmaantumista pienen iäisyyden, turhaan, ja sitten niitä tulee kaksi.

Heimosen kaikissa diskopallon väreissä loistavat mosaiikkisudet ovat vanginneet katsojia Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tammikuusta lähtien. Suurikokoisista eläinmaalauksista enimmiltä osin koostuva näyttely Monesta yksion avoinna enää tämän viikon, sunnuntaihin 19.5.2019 asti.

Asuit missä asuit, Kangasala ei ole ”liian kaukana”. Näyttelyn työt hätkähdyttävät toden teolla vasta kun niitä pääsee lähelle.

Myös hyeenaa ja pikkuisen tiikeriä

Heimosen toinen näyttely Pirkanmaalla on sekin jo alkanut. Tampereen Finlaysonin Galleria Himmelblaussa nähtävä kokonaisuus Mahdollinen susi on suppeampi vaan ei vähäisempi.

Taasko niitä susia ja koiria, kysyt? Totta hemmetissä!

Näyttelyllä on sama nimi kuin gallerian pisimmälle seinälle ripustetulla 16-osaisella teossarjalla. Riviin asetettujen kuvien vasemmanpuoleisin on ilmiselvästi koira (Heimosen oma), oikeanpuoleisin puolestaan ilmiselvästi susi.

Rivin keskimmäisistä muotokuvista on vaikea sanoa.

– Sarjassa on useita mutaatioita ja polkuja. Iso linja sudesta koiraksi on olemassa, mutta seassa on myös hyeenaa ja pikkuisen tiikeriäkin. Olen siis lähestynyt muutosta todella väljästi, Heimonen kertoo.

Teossarjan työt ovat hillitympiä kuin Heimosen suuret ja näyttävät akryyli-ja öljymaalaukset. Niissä on käytetty hiiltä, kuivapastellia ja öljypastellia. Kuvat ovat piirretty paperille ja kehystetty lasin alle.

Kokonaisuus syntyi tavallaan puolivahingossa. Kun muotokuvia sekä susista että koirista ”alkoi syntyä”, Heimonen päätti ryhtyä ”kuromaan” kahden eläimen välistä tilaa umpeen hieman toisenlaisilla kuvilla.

– Alusta alkaen varsinainen aiheeni on ollut mielikuva sudesta enemmän kuin konkreettinen susi. Se on sallinut enemmän liikkumatilaa kuvallisessa mielessä, Heimonen sanoo.

– Näyttelyn nimi Mahdollinen susi liittyy sekin suden tunnistamisen vaikeuteen. Susi on hyvin lähellä koiraa geneettisesti ja tiettyjä rotuja myös ulkonäöltään. Näiden kahden väliin syntyy paljon välimuotoja ja liukumia.

Heimoselle jokainen koira on tietyssä mielessä ”mahdollinen susi”. Kesyinkin rekku kantaa yhä sisällään ”suden potentiaalia”.

– Se näkyy vaistoina ja tietynlaisena käytöksenä. Tässä mielessä yhtymäkohta villiin eläimeen on edelleen olemassa. Koira on kuitenkin ihmisen luomus ja olemassa vain ihmisen ansiosta. Yhteinen matkamme on ollut pitkä ja molempia hyödyttävä, Heimonen sanoo.

– Koirassa näkyy eniten juuri ihminen; ihmisen tavoitteet, estetiikka ja jopa ihmisen omat kasvot. Piirustussarjan yksi tavoite on näyttää myös tämä puoli.

Lisää mosaiikkeja luvassa

Himmelblaun näyttelyn toisen puolen muodostavat Voimakenttä-teokset, jotka olivat esillä viime vuoden lopulla Oulun Galleria Harmajassa. Niissä sudet tuntuvat asuttavan jonkinlaista astraalitasoa, jossa aika ja paikka taipuu ja gravitaatioaallot saavat turkin pöllyämään.

Heimonen on kertonut saaneensa idean teoksiin katseltuaan avaruusaiheista televisiodokumenttia. Työt tuntuvatkin jopa viehättävän lapsenomaisilta mielikuvitteluilta siitä, miltä silmillemme näkymättömät avaruuden ilmiöt voisivat ”näyttää”.

– Olen pohtinut paljon tilaa, jossa maalausteni eläimet ovat. Monissa aiemmissa teoksissani tyhjä tila on ollut eräänlainen näyttämö, jossa huomio keskittyy vain itse aiheeseen. Paitsi että kyseessä on ollut konkreettinen näyttämö, tila on ollut myös mielen näyttämö. Tyhjä valkoinen tila on muistuttanut minua talvisesta järven jäästä ja valkoisesta loppumattomasta tyhjyydestä, jonne voi kuvitella mitä vain, Heimonen kertoo.

– Voimakenttä-näyttelyn teokset syntyivät halusta visualisoida ympärillämme tapahtuvia monimutkaisia, mutta omalle silmälle näkymättömiä asioita: painovoimaa, säteilyä, pieniä hiukkasia, magneettikenttiä, valon aallonpituuksia. Teoksethan eivät sinällään käsittele näitä ilmiöitä vaan halusin tehdä konkreettisesti näkyväksi sutta ympäröivän maailman, johon se aktiivisesti vaikuttaa.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa hurmanneet mosaiikkimaiset susikuvat kehittyivät juuri näistä kuvista. Heimonen aikoo vielä jatkaa mosaiikkiteeman kanssa ja viedä sitä pidemmälle.

– Tuntuu, että tämä oli vasta pintaraapaisu. Haluan yhdistää mosaiikkia ja maalaamista ennakkoluulottamasti ja ennennäkemättömälla tavalla. Uudet teokset ovat suunnitteilla ja ensimmäinen jo tekeillä, hän kertoo.

Kaksikymmentä vuotta täyteen

Ensi vuonna tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta Samuli Heimosen ensimmäisestä yksityisnäyttelystä.

Kaksikymmentä vuotta on monessakin mielessä pitkä aika. Siihen on mahtunut ”kaikenlaista”, Heimonen sanoo.

– Olen onnellinen, että olen saanut työskennellä taiteen parissa kaiken tämän ajan. Pääsääntöisesti kaikki on mennyt hyvin, mutta mukaan on mahtunut myös vuoristorataa. Itse maalaaminen ja sen vaikeudet ovat pysyneet hämmästyttävän samankaltaisina. Jokainen teos vaatii oman ponnistelunsa.

Ulkopuolisen silmään Heimosen taide on muuttunut vuosien saatossa paljonkin. Jos vertaa Heimosen viime vuosien maalauksia töihin, joita hän teki esimerkiksi vuonna 2008 tullessaan valituksi Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, erot ovat selviä: mittakaavalla leikittely ja surrealistiset rakennelmat ovat jääneet, värimaailma on kirkkaampi – ja tietysti canis lupusten määrä on kasvanut radikaalisti.

– Kun katson vanhoja teoksiani, näyttää siltä, että muutokset olisivat luontevia ja johtaisivat jonnekin. Mutta kaikki muutokset ovat kuitenkin olleet suunnittelemattomia ja nousseet itse tekemisestä, Heimonen kertoo.

– Ehkä juuri se yllättää, että kaikki näyttää niin järkeenkäyvältä. Todellisuudessa polkuja on ollut enemmän, suuri osa niistä on tyssännyt johonkin. Myös nämä toteutumattomat polut ovat olleet tärkeitä ja omalta osaltaan vieneet työskentelyäni eteenpäin. Harmi, etteivät ne jää näkyville.

Samuli Heimonen: Mahdollinen susi Tampereen Grafiikanpaja Himmelblaun Galleriassa 2.6. asti. Ti–pe klo 11–17, la– su 12–16 (ma suljettu). Samuli Heimonen: Monesta yksi Kangasala-talon Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 19.5. asti. Ti–ke klo 11–17, to klo 11–19, pe–la klo 11–17, su 11–15 (ma suljettu). Yleisöopastus näyttelyyn su 19.5. klo 13.

 

15/5/2019 Taiteilijatapaaminen 18.5. Galleria Himmelblaussa

Himmelblaun Museoiden Yön tapahtumissa on kiinnostavia taiteilijatapaamisia lauantaina 18.5.

- Samuli Heimonen esittelee yleisölle näyttelynsä Mahdollinen susi kello 17. Taiteilija on tavattavissa kello 19 asti. Paikka: Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 8 kerros 2B.

- Kirsi Neuvonen on tavattavissa grafiikanpajalla kello 18-20. Neuvosen näyttely Kerroksellisuus esittelee taiteilijan rakastettuja puku- ja kaurisaiheisia grafiikanteoksia. Vedostusnäytöksiä kello 22 asti. Paikka: Grafiikanpaja Himmelblau, Finlaysoninkuja 9 katutaso.


Lisätietoja:
Katja Villemonteix
050 366 3822

04/3/2019 Heimonen Und Ojanen in Stereo

 
 
Kuvataiteilija Samuli Heimonen kohtaa kansanmuusikko Ville Ojasen yhtyeineen maalaustapahtumassa Kangasala-salin lavalla. Modernissa konserttikokonaisuudessa yhdistyvät uudella ja persoonallisella tavalla Ville Ojasen kansanmusiikki ja Samuli Heimosen kuvataide.
 
Teoksen runkona kulkee Ville Ojasen säveltämä musiikki, jota esittää neljän muusikon kokoonpano Ojasen johdolla. Esityksessä kuullaan ja nähdään Samuli Heimoselle tehty maalaus-sarja, jossa kuvataiteilija Heimonen maalaa Ojasen musiikin inspiroimana yleisön seuratessa teosten valmistumista. Heimonen maalaa esityksen aikana kahta ovaalia maalausta; in stereo.
 
Ojasen säveltämä musiikki antaa paljon tilaa improvisaatiolle ja teoksen sävellyksellinen muoto pyrkii seuraamaan taiteellisen prosessin eri vaiheita, aina alkuinnostuksesta notkahduksen kautta päästävään huikeaan lopputulokseen.

Esityksen kesto on n. 60 minuuttia ja siinä ei ole väliaikaa.

 

Aika: ke 06.03.2019 klo 19:00 
Paikka: Konserttisali 
Liput Kangasala-talolta 15/12/5 €, Lippu.fi 17,50/13,50/6,50 € + toimitusmaksut 

04/2/2019 Taiteilijatapaaminen 7.2. klo 17:30

Kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttely esittelee uusia maalauksia, joissa hänen aiemmasta tuotannostaan tutut sudet ja koirat ovat saaneet maalaamalla toteutetun mosaiikkimaisen muodon.

Samuli Heimonen kertoo näyttelystään ja taiteestaan taiteilijatapaamisessa to 7.2. klo 17.30 ja to 11.4. klo 17.30. 

Monesta yksi -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon kahdessa kerroksessa 26.1.–19.5.2019. 

 

Kimmo Pyykkö-taidemuseo

Kangasala-talo

Kuohunharjuntie 6

PL 31, 36201 KANGASALA
040 773 0148
info(at)kangasala-talo.fi

07/11/2018 "Monesta yksi" Yksityisnäyttely Kimmo Pyykkö-taidemuseossa

 

Kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttely esittelee uusia maalauksia, joissa taiteilijan aiemmasta tuotannosta tutut sudet ja koirat ovat saaneet maalaamalla toteutetun mosaiikkimaisen muodon.

Maalaukset ovat valmistuneet vuoden 2018 aikana ja suurin osa niistä on näyttelyssä ensimmäistä kertaa julkisesti esillä.

Näyttely on esillä taidemuseon kahdessa kerroksessa 26.1.–19.5.2019.

 

Kimmo Pyykkö-taidemuseo

 

E Pluribus Unum. 190cm x 190cm. Akryyli ja öljy kankaalle. 2018

08/10/2018 Maalauskurssi Toscanassa 4. - 11.5 2019

Ilmottautuminen Italian maalauskurssille on alkanut.

Tänä vuonna lähdemme maalaamaan viinin, ruuan ja kulttuurin kehtoon, eteläiseen Toscanaan. Maalauksen lomassa tutustumme mm. viininviljelyyn ja Sienan taideaarteisiin. Majoitumme pienessä hotellissa Chianciano Termen kylpyläkaupungissa, jossa meillä on käytössä mahtava koko hotellin levyinen maisematerassi. Maalauspaikkoja ei siis tarvitse kaukaa lähteä etsimään. Hotelli sijaitsee kylän keskustan tuntumassa, joten kävellen pääsemme kauppaa, kahviloihin ja vaikkapa kylpylään. 

Tarkemmat tiedot kurssista ja aikataulusta.

07/10/2018 WOW X WOW Group exhibition

Beyond the Untold

5.10. - 26.10. 2018

Olen mukana WOW x WOW:n järjestämässä online-näyttelyssä "Beyond the untold". Osallistun näyttelyyn teoksellani "Aurinkotuuli" Akryyli ja öljy kankaalle. 50cm x 70cm. 2018.

I'm happy to be a part of an online exhibition organised by WOW x WOW. "Beyond the Untold" is running from 5.10. till 26.10. A lot of weird and beautifull artworks. My painting is called "Solar wind". Acrylic and oil on canvas. 50cm x 70cm 2018.

Link to exhibition

 

 

 

18/9/2018 Perttu Häkkisen muistonäyttely

Make Your Mark -galleriassa Suvilahdessa järjestetään 22.9.–23.9. myyntinäyttely, jonka tuotto ohjataan tapaturmaisesti menehtyneen Perttu Häkkisen perheelle. 
Olen mukana näyttelyssä teoksella "Hypnos", jonka arvioin sopivan Pertun muistolle oivallisesti. Kehystetyn litografian voit hankkia itsellesi hintaan 585€. 
Teoksia voit varata ja kysellä spostiosoitteesta perttuundergroundmovement@gmail.com

21/8/2017 Me olemme susi - kirja ilmestyy 8.9. Kustannus Oy taiteen julkaisemana

Yksi iso unelmani toteutuu! Susimaalaukset saavat oman kirjan! Me olemme susi" - kirja ilmestyy 8.9. Kustannus Oy taiteen julkaisemana. Mukana on n. 50 susimuotokuvaa vuosilta 2015-2017. Oman kirjoitukseni lisäksi kirjasta löytyvät tekstit Tiina Raevaaralta ja Pessi Rautiolta. Kirjaa kannattaa tilata suoraan kustantajalta: www.kustannustaide.fi

One big dream of mine is finally fulfilling. My wolf painting are being published as a book! "We are the wolf" will be available in 8.9. and it will contain about 50 wolfportrait from 2015-2017. All the texts will be only in finnish. I'm hoping to get my text translated in english to my website at some point. For further information: www.kustannustaide.fi

08/6/2017 Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -julisteesta sinua tuijottaa susi

Teokseni "Untuva" on Rakkautta ja Anarkiaa elokuvafestarin julisteessa tänä vuonna.  My Painting "Untuva" 2016 is featured on the poster of The Helsinki International Film Festival this year. Lue haastattelu

29/5/2017 Auran galleriassa samuli heimosen näyttely auran galleriassa avautuu 11.10.

The news module was installed. Exciting. This news article is not using the Summary field and therefore there is no link to read more. But you can click on the news heading to read only this article.

31/5/2016 Samuli Heimonen on nimetty ehdokkaaksi Queen Sonja Print Award- grafiikkakilpailussa

Suomesta on nimetty myös kaksi muuta ehdokasta: Jussi Juurinen ja Joseph James. Yhteensä ehdokkaita on 30. Queen Sonja Print Award on pohjoismaiden suurin taidepalkinto. Sen suuruus on 45 000€. Voittaja paljastetaan 26. elokuuta.

06/4/2016 Tervetuloa taiteilijatapaamiseen Kouvolan taidemuseoon lauantaina 9.4. klo 14!

Samuli Heimonen esittelee näyttelyn "Näin kauniina päivänä ei voi tapahtua mitään pahaa".

19/5/2015 Tein vuonna 2007 grafiikan veoksen tilaustyönä Mainostelevisiolle

Löysin arkistojani siivotessa teossarjaan liittyvät taiteilijavedokset. Pilke koostuu viidestä värivaihtoehdosta, joissa kaikissa on käytetty samoja painolaattoja. 
Paperin koko on 55cm x 45,5 ja kuvapinnan 45cm x 36cm. Teos on offset-litografia.

Teoksen hinta 340€. Tiedustelut info@samuliheimonen.com tai facebook: Samuli Heimonen - visual artist.

26/2/2015 WOW X WOW haastattelee Samuli Heimosta

Wow X Wow on nettisivusto, joka esittelee laajasta uutta, kansainvälistä kuvataidetta. 
Haastattelu englanniksi.

17/2/2015 NEW DAY RISING

Samuli Heimosen maalaus Von Hertzen brothersin uuden levyn "New day risinng" kannessa. Levy julkaistaan 20.3. 2015!