Ajankohtaista /
Latest news

10/4/2020 Petäjäveden kirkkomaalaukset

Yle Keski-Suomi kävi haastattelemassa taiteilija Samuli Heimosta sekä Kirkkoherra Laura Laitista.

Yle Keski-Suomi haastattelu

Ylen juttu

 

 

18/2/2020 Petäjäveden uuden kirkon taideteokset

Samuli Heimonen maalaa kolme teosta Petäjäveden uuteen kirkkoon. Kukin maalaus on kooltaan 0,7m x 10m ja ne sijoitetaan lehterin kaiteisiin. 

Kirkko on läpikäynyt hiljattain täydellisen sisätilaremontin. Vanhoja värejä ja koristeaiheita on palautettu taas nähtäville ja vanhat taideteokset ovat konservoitu. Työn on suunnitellut Arkkitehti Markku Mykkänen.

Maalaukset ovat valmiita alkuvuodesta 2020.

Kuvat Anne Kalliola

 

 

17/12/2019 Group Exhibition in Cesis Latvia

Samuli Heimonen is part of a group exhibition in Cesis, Latvia. The exhibition called "On the same planet" was curated by Markku Valkonen. Artists Antti Tanttu and Heikki Ylönen are also part of this exhibition. 

Koncertzāle "Cēsis"/Cēsis Concert Hall, Raunas iela 12/1, Cesis, Latvia

02/12/2019 Avoimet ovet 7.12. klo 11-15

Samuli Heimosen työhuoneella Jyväskylässä on avoimet ovet 7.12. klo 11-15.

Tilaisuus on osa Tanssisali Lutakon laajempaa tapahtumaa. Neljännessä kerroksessa avoinna ovat Heimosen työhuoneen lisäksi valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläisen ja valokuvataiteilija Marko Hämäläisen sekä graafisen suunnittelijan/valokuvaajan Anne Kalliolan työtilat. Jyväskylän Astangajoogayhdistys samalta käytävältä tarjoaa ilmaisen joogatunnin klo 10:30 - 11:45. Toisessa kerroksessa Jelmu Ry:n tiloissa järjestetään perinteinen rock-kirppis.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tanssisali Lutakko, Lutakonaukio 3, Jyväskylä

 Hanna-Kaisa Hämäläinen

Marko Hämäläinen

Anne Kalliola

Jelmu

Jyväskylän Astangajoogayhdistys

11/11/2019 Taiteilijatapaaminen 17.11. 2019 Auran Galleriassa

Samuli Heimonen kertoo uusista maalauksista ja piirustuksista Auran Galleriassa 17.11. 2019 klo 14.

Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan. Kesto n. 60min. 

Auran Galleria

Ylipopistonkatu 7

20100 Turku

www.aurangalleria.com

 

26/10/2019 Julkinen taideteos Näköalapaikka

Samuli Heimosen julkinen taideteos Näköalapaikka on paljastettu 24.10. 2019. Teos löutyy Gradian Uuden Kukkulan A-rakennuksesta Jyväskylästä(Keskussairaalantie 21). Tervetuloa tutustumaan.

 

 

07/10/2019 Samuli Heimosen maalauskurssi Italian Sorrentossa

Vuoden 2020 maalauskurssimme tekee paluun ihanaan Sorrentoon. Majoitumme parin kilometrin päässä Sorrenton sykkeestä, Hotelli Cristinassa. Sijainti on upeasti hieman kaupungin yläpuolella, joten maisematerassilta on hyvät näkymät merelle. Hotellissa on myös uima-allas, johon voi pulahtaa maalauksen lomassa. Viime kerralla jäi näkemättä ja kokematta paljon, mm. Ravello ja Villa Rufolo. Sinne matkaammekin tällä kertaa risteilypaatilla. Matkalla näemme mereltä käsin myös upean Positanon. Viimeiseksi yöksi menemme Roomaan, jossa pääsemme tutustumaan Vatikaanin museoihin. Kuten aina ennenkin maistelemme runsaasti paikallisia herkkuja pitkän pöydän ääressä. Valtavan kysynnän vuoksi tämän kurssin ruokailut ovat kasvispitoisia. Juustot ja Välimeren kala kuuluvat toki listalle.

Kurssilla vielä kolme vapaata paikkaa.

Tutustu ohjelmaan tästä

16/8/2019 Uusi litografia "Kutsu"

 Samuli Heimosen uusi litografia on myynnissä. Grafiikka on tehty tilaustyönä Sirkoille, Jyväskyläläiselle mieskuorolle. Teos on kooltaan 30cm x 21cm ja vedosmäärä on 100kpl. Työ on painettu edellisten grafiikoiden tapaan Helsingin kivipainossa. Grafiikka on myynnissä vain Sirkkojen kautta. Pelkän vedoksen hinta 350€ ja kehystetty 410€.

Yhteyshenkilö: Ari Harju, puh. 041 45 878 54, avjharju@gmail.com.

 

20/5/2019 Samuli Heimosen pedot Himmelblaussa

 

 

Kultuuritoimitus.fi

Antti Lähde

18.5.

 Vuoden 2008 nuori taiteilija kuroo uudessa yksityisnäyttelyssään umpeen tilaa suden ja koiran välillä. Jokainen koira on edelleen mahdollinen susi. Samuli Heimosen töitä on esillä nyt Tampereen Galleria Himmelblaussa ja vielä hetken Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Toivomus Samuli Heimosen taidenäyttelystä Pirkanmaalla on kuin vanhan vitsin linja-auto: odotat sellaisen ilmaantumista pienen iäisyyden, turhaan, ja sitten niitä tulee kaksi.

Heimosen kaikissa diskopallon väreissä loistavat mosaiikkisudet ovat vanginneet katsojia Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tammikuusta lähtien. Suurikokoisista eläinmaalauksista enimmiltä osin koostuva näyttely Monesta yksion avoinna enää tämän viikon, sunnuntaihin 19.5.2019 asti.

Asuit missä asuit, Kangasala ei ole ”liian kaukana”. Näyttelyn työt hätkähdyttävät toden teolla vasta kun niitä pääsee lähelle.

Myös hyeenaa ja pikkuisen tiikeriä

Heimosen toinen näyttely Pirkanmaalla on sekin jo alkanut. Tampereen Finlaysonin Galleria Himmelblaussa nähtävä kokonaisuus Mahdollinen susi on suppeampi vaan ei vähäisempi.

Taasko niitä susia ja koiria, kysyt? Totta hemmetissä!

Näyttelyllä on sama nimi kuin gallerian pisimmälle seinälle ripustetulla 16-osaisella teossarjalla. Riviin asetettujen kuvien vasemmanpuoleisin on ilmiselvästi koira (Heimosen oma), oikeanpuoleisin puolestaan ilmiselvästi susi.

Rivin keskimmäisistä muotokuvista on vaikea sanoa.

– Sarjassa on useita mutaatioita ja polkuja. Iso linja sudesta koiraksi on olemassa, mutta seassa on myös hyeenaa ja pikkuisen tiikeriäkin. Olen siis lähestynyt muutosta todella väljästi, Heimonen kertoo.

Teossarjan työt ovat hillitympiä kuin Heimosen suuret ja näyttävät akryyli-ja öljymaalaukset. Niissä on käytetty hiiltä, kuivapastellia ja öljypastellia. Kuvat ovat piirretty paperille ja kehystetty lasin alle.

Kokonaisuus syntyi tavallaan puolivahingossa. Kun muotokuvia sekä susista että koirista ”alkoi syntyä”, Heimonen päätti ryhtyä ”kuromaan” kahden eläimen välistä tilaa umpeen hieman toisenlaisilla kuvilla.

– Alusta alkaen varsinainen aiheeni on ollut mielikuva sudesta enemmän kuin konkreettinen susi. Se on sallinut enemmän liikkumatilaa kuvallisessa mielessä, Heimonen sanoo.

– Näyttelyn nimi Mahdollinen susi liittyy sekin suden tunnistamisen vaikeuteen. Susi on hyvin lähellä koiraa geneettisesti ja tiettyjä rotuja myös ulkonäöltään. Näiden kahden väliin syntyy paljon välimuotoja ja liukumia.

Heimoselle jokainen koira on tietyssä mielessä ”mahdollinen susi”. Kesyinkin rekku kantaa yhä sisällään ”suden potentiaalia”.

– Se näkyy vaistoina ja tietynlaisena käytöksenä. Tässä mielessä yhtymäkohta villiin eläimeen on edelleen olemassa. Koira on kuitenkin ihmisen luomus ja olemassa vain ihmisen ansiosta. Yhteinen matkamme on ollut pitkä ja molempia hyödyttävä, Heimonen sanoo.

– Koirassa näkyy eniten juuri ihminen; ihmisen tavoitteet, estetiikka ja jopa ihmisen omat kasvot. Piirustussarjan yksi tavoite on näyttää myös tämä puoli.

Lisää mosaiikkeja luvassa

Himmelblaun näyttelyn toisen puolen muodostavat Voimakenttä-teokset, jotka olivat esillä viime vuoden lopulla Oulun Galleria Harmajassa. Niissä sudet tuntuvat asuttavan jonkinlaista astraalitasoa, jossa aika ja paikka taipuu ja gravitaatioaallot saavat turkin pöllyämään.

Heimonen on kertonut saaneensa idean teoksiin katseltuaan avaruusaiheista televisiodokumenttia. Työt tuntuvatkin jopa viehättävän lapsenomaisilta mielikuvitteluilta siitä, miltä silmillemme näkymättömät avaruuden ilmiöt voisivat ”näyttää”.

– Olen pohtinut paljon tilaa, jossa maalausteni eläimet ovat. Monissa aiemmissa teoksissani tyhjä tila on ollut eräänlainen näyttämö, jossa huomio keskittyy vain itse aiheeseen. Paitsi että kyseessä on ollut konkreettinen näyttämö, tila on ollut myös mielen näyttämö. Tyhjä valkoinen tila on muistuttanut minua talvisesta järven jäästä ja valkoisesta loppumattomasta tyhjyydestä, jonne voi kuvitella mitä vain, Heimonen kertoo.

– Voimakenttä-näyttelyn teokset syntyivät halusta visualisoida ympärillämme tapahtuvia monimutkaisia, mutta omalle silmälle näkymättömiä asioita: painovoimaa, säteilyä, pieniä hiukkasia, magneettikenttiä, valon aallonpituuksia. Teoksethan eivät sinällään käsittele näitä ilmiöitä vaan halusin tehdä konkreettisesti näkyväksi sutta ympäröivän maailman, johon se aktiivisesti vaikuttaa.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa hurmanneet mosaiikkimaiset susikuvat kehittyivät juuri näistä kuvista. Heimonen aikoo vielä jatkaa mosaiikkiteeman kanssa ja viedä sitä pidemmälle.

– Tuntuu, että tämä oli vasta pintaraapaisu. Haluan yhdistää mosaiikkia ja maalaamista ennakkoluulottamasti ja ennennäkemättömälla tavalla. Uudet teokset ovat suunnitteilla ja ensimmäinen jo tekeillä, hän kertoo.

Kaksikymmentä vuotta täyteen

Ensi vuonna tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta Samuli Heimosen ensimmäisestä yksityisnäyttelystä.

Kaksikymmentä vuotta on monessakin mielessä pitkä aika. Siihen on mahtunut ”kaikenlaista”, Heimonen sanoo.

– Olen onnellinen, että olen saanut työskennellä taiteen parissa kaiken tämän ajan. Pääsääntöisesti kaikki on mennyt hyvin, mutta mukaan on mahtunut myös vuoristorataa. Itse maalaaminen ja sen vaikeudet ovat pysyneet hämmästyttävän samankaltaisina. Jokainen teos vaatii oman ponnistelunsa.

Ulkopuolisen silmään Heimosen taide on muuttunut vuosien saatossa paljonkin. Jos vertaa Heimosen viime vuosien maalauksia töihin, joita hän teki esimerkiksi vuonna 2008 tullessaan valituksi Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, erot ovat selviä: mittakaavalla leikittely ja surrealistiset rakennelmat ovat jääneet, värimaailma on kirkkaampi – ja tietysti canis lupusten määrä on kasvanut radikaalisti.

– Kun katson vanhoja teoksiani, näyttää siltä, että muutokset olisivat luontevia ja johtaisivat jonnekin. Mutta kaikki muutokset ovat kuitenkin olleet suunnittelemattomia ja nousseet itse tekemisestä, Heimonen kertoo.

– Ehkä juuri se yllättää, että kaikki näyttää niin järkeenkäyvältä. Todellisuudessa polkuja on ollut enemmän, suuri osa niistä on tyssännyt johonkin. Myös nämä toteutumattomat polut ovat olleet tärkeitä ja omalta osaltaan vieneet työskentelyäni eteenpäin. Harmi, etteivät ne jää näkyville.

Samuli Heimonen: Mahdollinen susi Tampereen Grafiikanpaja Himmelblaun Galleriassa 2.6. asti. Ti–pe klo 11–17, la– su 12–16 (ma suljettu). Samuli Heimonen: Monesta yksi Kangasala-talon Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 19.5. asti. Ti–ke klo 11–17, to klo 11–19, pe–la klo 11–17, su 11–15 (ma suljettu). Yleisöopastus näyttelyyn su 19.5. klo 13.

 

15/5/2019 Taiteilijatapaaminen 18.5. Galleria Himmelblaussa

Himmelblaun Museoiden Yön tapahtumissa on kiinnostavia taiteilijatapaamisia lauantaina 18.5.

- Samuli Heimonen esittelee yleisölle näyttelynsä Mahdollinen susi kello 17. Taiteilija on tavattavissa kello 19 asti. Paikka: Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 8 kerros 2B.

- Kirsi Neuvonen on tavattavissa grafiikanpajalla kello 18-20. Neuvosen näyttely Kerroksellisuus esittelee taiteilijan rakastettuja puku- ja kaurisaiheisia grafiikanteoksia. Vedostusnäytöksiä kello 22 asti. Paikka: Grafiikanpaja Himmelblau, Finlaysoninkuja 9 katutaso.


Lisätietoja:
Katja Villemonteix
050 366 3822

04/3/2019 Heimonen Und Ojanen in Stereo

 
 
Kuvataiteilija Samuli Heimonen kohtaa kansanmuusikko Ville Ojasen yhtyeineen maalaustapahtumassa Kangasala-salin lavalla. Modernissa konserttikokonaisuudessa yhdistyvät uudella ja persoonallisella tavalla Ville Ojasen kansanmusiikki ja Samuli Heimosen kuvataide.
 
Teoksen runkona kulkee Ville Ojasen säveltämä musiikki, jota esittää neljän muusikon kokoonpano Ojasen johdolla. Esityksessä kuullaan ja nähdään Samuli Heimoselle tehty maalaus-sarja, jossa kuvataiteilija Heimonen maalaa Ojasen musiikin inspiroimana yleisön seuratessa teosten valmistumista. Heimonen maalaa esityksen aikana kahta ovaalia maalausta; in stereo.
 
Ojasen säveltämä musiikki antaa paljon tilaa improvisaatiolle ja teoksen sävellyksellinen muoto pyrkii seuraamaan taiteellisen prosessin eri vaiheita, aina alkuinnostuksesta notkahduksen kautta päästävään huikeaan lopputulokseen.

Esityksen kesto on n. 60 minuuttia ja siinä ei ole väliaikaa.

 

Aika: ke 06.03.2019 klo 19:00 
Paikka: Konserttisali 
Liput Kangasala-talolta 15/12/5 €, Lippu.fi 17,50/13,50/6,50 € + toimitusmaksut 

04/2/2019 Taiteilijatapaaminen 7.2. klo 17:30

Kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttely esittelee uusia maalauksia, joissa hänen aiemmasta tuotannostaan tutut sudet ja koirat ovat saaneet maalaamalla toteutetun mosaiikkimaisen muodon.

Samuli Heimonen kertoo näyttelystään ja taiteestaan taiteilijatapaamisessa to 7.2. klo 17.30 ja to 11.4. klo 17.30. 

Monesta yksi -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon kahdessa kerroksessa 26.1.–19.5.2019. 

 

Kimmo Pyykkö-taidemuseo

Kangasala-talo

Kuohunharjuntie 6

PL 31, 36201 KANGASALA
040 773 0148
info(at)kangasala-talo.fi

07/11/2018 "Monesta yksi" Yksityisnäyttely Kimmo Pyykkö-taidemuseossa

 

Kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttely esittelee uusia maalauksia, joissa taiteilijan aiemmasta tuotannosta tutut sudet ja koirat ovat saaneet maalaamalla toteutetun mosaiikkimaisen muodon.

Maalaukset ovat valmistuneet vuoden 2018 aikana ja suurin osa niistä on näyttelyssä ensimmäistä kertaa julkisesti esillä.

Näyttely on esillä taidemuseon kahdessa kerroksessa 26.1.–19.5.2019.

 

Kimmo Pyykkö-taidemuseo

 

E Pluribus Unum. 190cm x 190cm. Akryyli ja öljy kankaalle. 2018

08/10/2018 Maalauskurssi Toscanassa 4. - 11.5 2019

Ilmottautuminen Italian maalauskurssille on alkanut.

Tänä vuonna lähdemme maalaamaan viinin, ruuan ja kulttuurin kehtoon, eteläiseen Toscanaan. Maalauksen lomassa tutustumme mm. viininviljelyyn ja Sienan taideaarteisiin. Majoitumme pienessä hotellissa Chianciano Termen kylpyläkaupungissa, jossa meillä on käytössä mahtava koko hotellin levyinen maisematerassi. Maalauspaikkoja ei siis tarvitse kaukaa lähteä etsimään. Hotelli sijaitsee kylän keskustan tuntumassa, joten kävellen pääsemme kauppaa, kahviloihin ja vaikkapa kylpylään. 

Tarkemmat tiedot kurssista ja aikataulusta.

07/10/2018 WOW X WOW Group exhibition

Beyond the Untold

5.10. - 26.10. 2018

Olen mukana WOW x WOW:n järjestämässä online-näyttelyssä "Beyond the untold". Osallistun näyttelyyn teoksellani "Aurinkotuuli" Akryyli ja öljy kankaalle. 50cm x 70cm. 2018.

I'm happy to be a part of an online exhibition organised by WOW x WOW. "Beyond the Untold" is running from 5.10. till 26.10. A lot of weird and beautifull artworks. My painting is called "Solar wind". Acrylic and oil on canvas. 50cm x 70cm 2018.

Link to exhibition

 

 

 

18/9/2018 Perttu Häkkisen muistonäyttely

Make Your Mark -galleriassa Suvilahdessa järjestetään 22.9.–23.9. myyntinäyttely, jonka tuotto ohjataan tapaturmaisesti menehtyneen Perttu Häkkisen perheelle. 
Olen mukana näyttelyssä teoksella "Hypnos", jonka arvioin sopivan Pertun muistolle oivallisesti. Kehystetyn litografian voit hankkia itsellesi hintaan 585€. 
Teoksia voit varata ja kysellä spostiosoitteesta perttuundergroundmovement@gmail.com

21/8/2017 Me olemme susi - kirja ilmestyy 8.9. Kustannus Oy taiteen julkaisemana

Yksi iso unelmani toteutuu! Susimaalaukset saavat oman kirjan! Me olemme susi" - kirja ilmestyy 8.9. Kustannus Oy taiteen julkaisemana. Mukana on n. 50 susimuotokuvaa vuosilta 2015-2017. Oman kirjoitukseni lisäksi kirjasta löytyvät tekstit Tiina Raevaaralta ja Pessi Rautiolta. Kirjaa kannattaa tilata suoraan kustantajalta: www.kustannustaide.fi

One big dream of mine is finally fulfilling. My wolf painting are being published as a book! "We are the wolf" will be available in 8.9. and it will contain about 50 wolfportrait from 2015-2017. All the texts will be only in finnish. I'm hoping to get my text translated in english to my website at some point. For further information: www.kustannustaide.fi

08/6/2017 Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -julisteesta sinua tuijottaa susi

Teokseni "Untuva" on Rakkautta ja Anarkiaa elokuvafestarin julisteessa tänä vuonna.  My Painting "Untuva" 2016 is featured on the poster of The Helsinki International Film Festival this year. Lue haastattelu

29/5/2017 Auran galleriassa samuli heimosen näyttely auran galleriassa avautuu 11.10.

The news module was installed. Exciting. This news article is not using the Summary field and therefore there is no link to read more. But you can click on the news heading to read only this article.

31/5/2016 Samuli Heimonen on nimetty ehdokkaaksi Queen Sonja Print Award- grafiikkakilpailussa

Suomesta on nimetty myös kaksi muuta ehdokasta: Jussi Juurinen ja Joseph James. Yhteensä ehdokkaita on 30. Queen Sonja Print Award on pohjoismaiden suurin taidepalkinto. Sen suuruus on 45 000€. Voittaja paljastetaan 26. elokuuta.

06/4/2016 Tervetuloa taiteilijatapaamiseen Kouvolan taidemuseoon lauantaina 9.4. klo 14!

Samuli Heimonen esittelee näyttelyn "Näin kauniina päivänä ei voi tapahtua mitään pahaa".

19/5/2015 Tein vuonna 2007 grafiikan veoksen tilaustyönä Mainostelevisiolle

Löysin arkistojani siivotessa teossarjaan liittyvät taiteilijavedokset. Pilke koostuu viidestä värivaihtoehdosta, joissa kaikissa on käytetty samoja painolaattoja. 
Paperin koko on 55cm x 45,5 ja kuvapinnan 45cm x 36cm. Teos on offset-litografia.

Teoksen hinta 340€. Tiedustelut info@samuliheimonen.com tai facebook: Samuli Heimonen - visual artist.

26/2/2015 WOW X WOW haastattelee Samuli Heimosta

Wow X Wow on nettisivusto, joka esittelee laajasta uutta, kansainvälistä kuvataidetta. 
Haastattelu englanniksi.

17/2/2015 NEW DAY RISING

Samuli Heimosen maalaus Von Hertzen brothersin uuden levyn "New day risinng" kannessa. Levy julkaistaan 20.3. 2015!